0

ilustracija: naeim a from Pixabay 

Usvojen je zahtev za zaštitu prava Arria Litas kao osnovan. Kao potencijalni ponuđač, Arriva je žalbu uložila pre isteka roka za podnošenje ponuda. 

Komisija je utvrdila čitav niz propusta od načina na koji je objavljen javni poziv do postavljanja uslova ponuđačima da moraju da poseduju polovne autobuse na KPG pogon. 

Naime, ovaj uslov je na tenderu za izbor privatnog partnera za javni prevoz u Požarevcu (javni poziv objavljen 5.1.2021. na Portalu javnih nabavki) nije podudaran sa onim što je navedeno u Projektu javno privatnog partnerstva (koji je dobio pozitivno mišljenje Komisije za javno privatno partnerstvo i koncesije, a koji je usvojila i skupština grada).

Naime, ono što predviđa Projekat, a na osnovu koga se i raspisuje tender je da ponuđači ni na koji način nisu uslovljeni ekološkom klasom i starošću vozila koje poseduju. 

Projekat JPP predviđa da novoformirano društvo za posebne namene izvrši kapitalno ulaganje u prvoj godini trajanja ugovora u procenjenoj vrednosti od 345 miliona dinara, a koje se odnosi na nabavku 25 vozila na KPG pogon koja su EEV kategorije ili opreme, kao i zanavljanje voznog parka najkasnije u 8.godini u procenjenoj vrednosti od 345 miliona dinara. 

Međutim, u javnoj nabavci je naručilac uvrstio kriterijum da ponuđač već mora da raspolaže sa najmanje 25 KPG autobusa (vlasništvo, zakup. lizing ili dr.) koji su proizvedeni najkasnije 2011.godine.

Na taj način postaje nejasna odredba o investiranju 345 miliona dinara u nabavku autobusa u prvoj godini. Projektom je predviđeno da novoformirano DPN može da vrši prevoz najduže do 6 meseci od dana zaključenja ugovora, nakon čega je u obavezi da prevoz vrši isključivo pomenutim autobusima na KPG pogon.

Komisija je utvrdila i propuste prilikom objavljivanja javnog poziva za predmetni postupak javne nabavke koji se odnose na objavljivanje na srpskom i stranom jeziku i navođenje datuma objave.

Takođe, utvrđeno je da naručilac nije produžio rok za podnošenje ponuda nakon što su 13.februara izvršene izmene konkursne dokumentacije koje sadržinski mogu biti od uticaja na pripremu ponuda, kao i 27.februara kada je izmenjen deo koji se odnosi na definisanje naknade koja se plaća izvšiocu usluge, a koja predstavlja i jedini kriterijum za dodelu javnog ugovora, te samim tim nesumnjivo utiče na opredeljenost zainteresovanih ponuđača za učestvovanje u postupku. 

Republička komisija nalazi da je potrebno da naručilac u cilju zakonitog postupanja prilikom sprovođenja predmetne javne nabavke(po prijemu ovog rešenja) najpre obrati organima nadležnim za tumačenje i primenu Zakona o javno privatnom partnerstvu i koncesijama, a po potrebi i Kancelariji za javne nabavke, kako bi nesporno utvrdio tehničke mogućnosti za objavljivanje javnog poziva, kao i da razmotri način na koji je sačinio konkursnu dokumentaciju u delu kriterijuma za izbor privrednih subjekata.

Arrivi grad mora da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 120.000 dinara 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend