0

ilustracija: Ryan Doka from Pixabay

Konkursi za kompanije koje će izvoditi radove ugradnje nove stolarije i novih ložišta, kao i ugradnje solarnih kolektora i sanacije fasada, juče su raspisani na nivou lokalnih samouprava, a nakon toga slede konkursi za građane. Potpisivanje prvih ugovora sa domaćinstvima se očekuje već sledećeg meseca, piše Blic. 

Podsećamo da su na konkursu ministarstva energetike, samo dve opštine u braničevskom okrugu podržane u sufinansiranju programa energetske efikasnosti, a to su Žabari i Žagubica. 

Opština Žabari je još 9.jula objavila poziv firmama i to za termičku izolaciju zamenu spoljne fasadne stolarije i zamenu i nabavku kotlova, a zajedno sa ministarstvom je opredelila ukupno 6 miliona dinara. 

Požarevac na sredstva ministarstva nije ostvario pravo jer nije ispunio uslove konkursa. Međutim, sada se najavljuje da bi država u narednim mesecima mogla da raspiše još dva poziva za lokalne samouprave. 

Ministarka Zorana Mihajlović je prošle sedmice izjavila da će u slučaju zamene stolarije, ugradnje kolektora i renoviranja fasada biti ponovljen javni poziv za lokalne samouprave i da bi se prema sadašnjim planovima to trebalo da se desi u decembru. 

Ona je tom prilikom saopštila i jednu novost u celokupnom projektu povećanja energetske efikasnosti, odnosno da će krajem leta ministarstvo raspisati i konkurs za subvencionisanje postavljanja solarnih panela u domaćinstvima. Ovaj konkurs će se kao i u slučaju stolarije, odvijati preko lokalnih samouprava.

Mihajlović i da će sledećeg marta biti raspisan javni poziv za 2022. godinu.

Iako je inicjalno za ovogodišnji projekat izdvojeno 54 miliona dinara, Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok će lokalne samouprave opredeliti još oko 235 miliona dinara.

Građani, čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. 

Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend