0

U “Vodovodu i kanalizaciji” kažu da je intencija da se korisnici uvedu u legalne tokove, ali i izvrši priključivanje svih onih kojima je to bilo onemogućeno zbog propisa o legalizaciji objekata. 

Vodovod i kanalizacija, foto/arhiva UU

Na jednoj od prethodnih sednica Skupštine Požarevca usvojene su izmene Odluke o Vodovodu i kanalizaciji, tako što je uveden pojam privremenog korisnika za bespravno izgrađene vodovodne i kanalizacione priključke. 

Odluka se odnosi na nelegalne priključke, kako za vodovod, tako i kanalizaciju, kaže direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević.

„Postupak je takav da svako ko je izveo priključak dolazi u naše prostorije i podnosi zahtev da se izvrši tehnički pregled. Dobiće spisak dokumentacije koju je potrebno dostaviti i dogovoriće se izlazak na teren. Kada se izvrši tehnički pregled, takav korisnik dobiće status privremeno evidentiranog korisnika, koji će važiti sve do legalizacije objekta (kuće)“, pojašnjava on.

Aleksandar Dimitrijević, foto UU

Inače, kako kažu u Vodovodu, korisnici plaćaju samo troškove tehničkog pregleda koji iznosi oko 30.000 dinara. Napominju i da se plaća samo jedan izlazak na teren.


Član odluke koji se odnosi na bespravne priključke i privremene korisnike

Vlasnik ili korisnik bespravno izgrađenog priključka, dužan je da ispuni sve tehničke uslove za priključak i da Preduzeću uplati novčani iznos za tehnički pregled i prijem priključka u evidenciju Preduzeća i ucrtavanje u GIS bazu u roku od 6 meseci od prijema pismenog.

Ukoliko bespravno izgrađeni priključak nije izgrađen prema važećim propisima, troškove

dovođenja u ispravno stanje prema tehničkim uslovima Preduzeća, snosi vlasnik, odnosno korisnik bespravno izgrađenog priključka i snosi sve troškove zbog štete nastale izgradnjom ili korišćenjem bespravnog priključka.

Ukoliko navedeni priključak ugrožava sistem vodosnabdevanja ili pružanje usluga odvođenja otpadnih voda, kao i životnu sredinu, javnu ili imovinu trećih lica Preduzeće će obavestiti Odeljenje za inspekcijske poslove i isključiti korisnika sa mreže.

Status privremenog potrošača korisnik će imati do tehničkog prijema i dovođenja u ispravno stanje u skladu sa uslovima Preduzeća ili do konačnosti rešenja nadležnog organa.

Ukoliko korisnik navedenog priključka ne ispuni svoje obaveze u roku propisanom u stavu 2.

ovog člana Preduzeće će proslediti evidenciju privremenih korisnika Odeljenju za inspekcijske poslove Grada Požarevca na dalju nadležnost.


Dimitrijević kaže da u Vodovodu imaju dokaze za oko 900 priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu koji su nelegalni, a prema procenama u čitavom sistemu ima ih oko 2.000. Oko 90 odsto nelegalnih priključaka odnosi se na kanalizacinu mrežu. 

Kako je došlo do toga da se korisnici nelegalno priključuju

Direktor Vodovoda kaže da je više okolnosti uticalo na ovu pojavu.

„Jedno je finansijska regulativa koja je zahtevala da objekat mora biti legalizovan da bi mogao da se priključi. Kako su objekti godinama u procesu legalizacije, ljudi su se samostalno priključivali. Imate tu opasnost što ne znamo na koji način su to radili i da li je to tehnički ispravno. Drugo, masovna je pojava da se cepaju cevi, što predstavlja i ekološki problem jer dolazi do zagađenja zemljišta oko cevi“, kaže on. 

ilustracija Pixabay

Navodi i da je bilo više slučajeva u kojima su korisnici zvali preduzeće zbog plavljenja dvorišta, a ispostavilo se da se radilo o kanalizacionim priključcima koje su sami izvodili. 

Dimitrijević je napomenuo da se u slučaju dobijanja statusa privremenog korisnika troškovi legalizacije ne naplaćuju, a korisnici će po legalizaciji objekta samo promeniti status iz privremenog u trajni potpisivanjem korisničkog ugovora. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend