1
1 point

Deo ugostitelja je nastavio da radi kao i do sada. Jedan broj njih odlučio se da radno vreme ograniči upravo do 22 sata kada nova mera stupa na snagu.

foto UU 

Prema komentarima pojedinih ugostitelja koji su želeli da ostanu anonimni, više je razloga za takvu odluku. Jedan od ključnih je sama provera sertifikata, što je proces koji zahteva izvesno vreme, a da bi bili sigurni da se validni sertifikat zaista vodi na osobu koja ulazi u lokal morali biste da izvršite legitimaciju.

Niko ne želi da rizikuje kaznu od 300.000 dinara za firmu, odnosno 30.000 za redara, ako se dolaskom inspekcije utvrdi da određena osoba koju ste primili u kafić ili restoran zapravo nema validnu potvrdu na svoje ime.

Procena je i da su za solidan broj ugostiteljskih objekata izazov predstavljaju i zaposleni sa validnim sertifikatima.

foto UU

Večeras nije bilo provera gostiju, kažnjavanja ili pražnjenja lokala.

Te2 Media je uspela da nakratko razgovara i sa inspektorima koji su večeras izašli na teren, a koji su nam potvrdili da u obilasku samo informišu vlasnike o novim merama, postupanjima i kaznama koje će početi da se izriču od ponedeljka.

Mnogi građani koji su se ranije vakcinisali nisu ni svesni da li imaju važeći sertifikat. Večeras smo napravili proveru i ispostavilo se da sertifikat osobe koja je dva puta vakcinisana nije validan jer je prošlo više od 210 dana od poslednje vakcine.

foto UU

Zelena kovid propusnica ustvari znači da ste ili vakcinisani protiv korona virusa, sedam meseci od druge, odnosno treće doze, da imate negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test na korona virus, ne stariji od 48 sati, ili da ste preležali virus u periodu do sedam meseci, odnosno 210 dana.

Trebalo bi da znate i da će kovid propusnica biti validna u slučaju pozitivnog testa na antitela, ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini.

Kako pišu Novosti kazne za korona redare iznose 30.000 dinara, a ukoliko se utvrdi da je neko u lokalu zatečen bez kovid propusnice, to će biti odgovornost ugostitelja. Individualna odgovornost biće utvrđena u slučaju da je neko falsifikovao kovid propusnicu.

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da se ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko QR koda.

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend