0

Rebalansom koji je usvojen na poslednjoj sednici skupštine za ove programe je do kraja 2021.godine planirano 7,1 milion dinara. 

ilustracija Pixabay

Veći deo novca opredeljen je za investiciono održavanje i unapređenje energetskih svojstava stambenih zgrada – 6,5 miliona dinara, dok je za solarne panele odvojeno 600.000 dinara. 

Kroz javne pozive koji bi trebalo da uslede u narednom periodu, sredstva od 600.000 dinara bi trebalo da budu dovoljna za učešće u investicijama za ugradnju obnovljivih izvora energije (solarni paneli i sl.) na 10 stambenih objekata.

Sredstva od 6,5 miliona dinara namenjena su za zamenu stolarije ili ugradnju izolacije za 5 objekata korisnika, ugradnju solarnih kolektora na 3 objekta i instalaciju kotlova na biomasu ili biogas na 2 objekta. 

Međutim, kako je Te2 Media rečeno u gradskoj upravi, navedene veličine samo predstavljaju indikatore u budžetu. To znači da ne može unapred da se zna koliko će se ljudi javiti za svaku pojedinačnu meru, a broj objekata 10, 5, 3 ili 2 predstavlja očekivanje koliko bi njih optimalno moglo da se obuhvati. 

To bi značilo da se ukoliko se, recimo, manji broj građana javi za stolariju, deo novca mogao da se preusmeri na kotlove ili solarne panele. 

Prema iskustvima u pojedinim gradovima, po individualnim prijavama izdvajalo se do 150.000 dinara, dok se po svakoj meri određivao procenat u odnosu na ukupan iznos planiran budžetom. Na primer, zamena stolarije bi mogla da iznosi 20 odsto u odnosu na ukupno obezbeđena sredstva iz budžeta. Ako je ukupno obezbeđeno 6,5 miliona dinara i to bi bilo oko 1,3 miliona dinara samo po toj meri, što je ekvivalent od 10-ak korisnika.

Ipak, precizan način sufinansiranja projekata biće definisan pravilnikom čija je izrada u toku. 

Inače, za navedene programe u budžetu Grad je aplicirao i za sredstva Ministarstva energetike, ali na novčanu podršku ministarstva neće moći da računa. Iz braničevskog okruga po pozivu ministarstvo je sredstva odobrilo samo Malom Crniću, i to u iznosu od 5 miliona dinara.

Nevezano za to, Požarevac će samostalno raspisati javne pozive, u kojima će za sufinansiranje izdvojiti sopstvena sredstva. 

Kako tvrde u lokalnoj samoupravi, do sada se najveće interesovanje iskazivalo za kotlove i zamenu stolarije, ali to ne mora da znači i da će najviše aplikacija za novčanu podršku prispeti za baš te mere. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend