0

Državna revizorska institucija objavila je izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Opštine Veliko Gradište koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i rashode za zaposlene za 2020. godinu, kod direktnih korisnika budžetskih sredstava.

ilustracija Pixabay

Opštinska uprava Opštine Veliko Gradište je u 2019. i 2020. godini sprovela postupke javnih nabavki dobara, usluga i radova i dodelila ugovore u vrednosti od 226,7 miliona dinara u kojima su utvrđene pojedine materijalno značajne nepravilnosti koje nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. 

Na ime utrošene električne energije izvršeni su rashodi u iznosu od 1,97 miliona dinara iznad ugovorene vrednosti, odnosno bez sprovedenog postupka javne nabavke. 

U okviru odobrenih aproprijacija Opštinskoj upravi Opštine Veliko Gradište u 2020. godini utrošena su sredstva u iznosu od 3,8 miliona dinara na ime solidarne pomoći za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, bez propisanih merila, suprotno propisima.

Opštinska uprava Opštine Veliko Gradište je u revidiranom periodu sprovela postupke javnih nabavki i izvršavala ugovore, a da je:
-tehničkim specifikacijama u pojedinim javnim nabavkama tražene karakteristike radova odredila na način koji u značajnoj meri odstupa od stvarno izvedenih radova,
-konkursnom dokumentacijom određivala lica za kontakt sa potencijalnim ponuđačima koja rešenjem nije imenovala u komisije za javne nabavke,
-konkursnom dokumentacijom kao dodatan uslov propisala obavezu obilaska lokacije,
-odredila dodatne uslove (kriterijume za izbor privrednog subjekta) u pogledu finansijskog, ekonomskog, kadrovskog i tehničkog kapaciteta koji nisu neposredno vezani za predmet javne nabavke.

Po osnovu utrošene električne energije za ugovoreni period 1.4.2019. do 31.3.2020. godine izvršeni su rashodi u iznosu od 7,97 miliona dinara, što je za 1,97 miliona dinara iznad ugovorene vrednosti.

Na ime solidarne pomoći za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih lica i lica angažovanih po ugovorima izvršeni su rashodi u iznosu od 3,8 miliona dinara, a da opštim aktom nisu jasno utvrđena i propisana merila, odnosno rashodi po tom osnovu izvršeni su suprotno propisima, navedeno je u rezimeu izveštaja DRI.

Odgovornim licima Opštine Veliko Gradište DRI je uputila 12 preporuka, da:
– javne nabavke planiraju, sprovode postupke i izvršavaju ugovore u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama;
– rashode na ime nabavke električne energije izvršavaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama;
– obračun i isplatu solidarnih pomoći vrše u skladu sa propisima;
– poboljšaju sistem finansijskog upravljanja i kontrole.

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend