0

Odluka austrijskih vlasti da uvedu zaključavanje za nevakcinisane građane, praktično ih zatvarajući u njihove domove, izazvala je pažnju celog sveta.

ilustracija Pixabay

Iako se očekivalo da broj novozaraženih počne da pada, brojevi su zapravo eksplodirali, a sistem izdavanja PCR testova je usled preopterećenosti “kolabirao“, prenosi B92.

U poslednja 24 sata Austrija je prijavila 14.416 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord od početka pandemije. Preminula je 41 osoba zaražena koronavirusom. Istovremeno, dramatično raste i broj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida.

Na kovid odeljenja primljeno je 127 zaraženih koronom, tako da su sada na bolničkom lečenju 2.723 pacijenta obolela od kovida. Na intenzivnoj nezi broj pacijenata je porastao za 28 na 486.

Takođe, za isti period, 24 sata, obrađeno je 468.810 PCR testova, a najvažniji razlog za toliko urađenih testova je to što nevakcinisanima, kojima je ograničena sloboda kretanja, za dolazak na radno mesto treba negativan test.

Jedna medicinska sestra iz Gornje Austrije opisala je dramatičnu situaciju u bolnicama u toj austrijskoj pokrajini rekavši da se tela preminulih ostavljaju u hodniku zbog prenatrpanosti mrtvačnice.

Ona je dala izjavu za agenciju APA, koja nije otkrila njen identitet, ali je prenela njene reči da je samo za vikend zabeležen “ogroman broj smrtnih slučajeva, pa su kapaciteti mrtvačnice bili prekoračeni”.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen razgovarao je sa ekspertima na video-konferenciji o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

U tom razgovoru eksperti su, kako se navodi u saopštenju kabineta šefa države, preporučili “ofanzivu” vakcinacije za vakcinisane i nevakcinisane, transparentnu komunikaciju o delovanju vakcine, tri puta nedeljno PCR testiranje u školama i sveobuhvatnu obavezu nošenja FFP2 maske.

Takođe, austrijska vlada razmatra mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za sve građane Austrije, a taj predlog je trenutno na pravnoj analizi.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend