0

Komisija za planove Požarevca  je na sednici održanoj krajem nedelje razmatrala i potvrdila urbanistički projekat sa elementima parcelacije za uređenje i izgradnju dečijeg igrališta u Didinom naselju u Kostolcu. 

ilustracija Pixabay

Urbanistički projekat je pripremljen u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“, koji  finansira Evropska unija, a kofinansira Vlada Republike Srbije. U cilju šireg uključivanja javnosti, urbanistički projekat bio je u prethodnom periodu na javnom izlaganju, na kome su zainteresovane strane mogle da iznesu predloge za unapređenje predloženog rešenja.

Požarevac preduzima brojne inicijative koje usmerava na unapređenje uslova života Romkinja i Roma, što je jasno prikazano i u Lokalnom akcionom planu za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Plan je donesen za period 2021-23. godina i njime su opredeljena sredstva u iznosu od gotovo 180 miliona dinara za podršku romskoj populaciji u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja. Plan predviđa i proširenje i unapređenje usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite kao i poboljšanje uslova stanovanja pripadnika romske nacionalne manjine. 

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva ukupan broj Roma na teritoriji samog grada Požarevca je 1.209 ili 1,96%, a na teritoriji gradske opštine Kostolac 2.659 stanovnika odnosno 19,50%. U odnosu na ukupan broj stanovnika romske populacije, najveći broj je dece od 5 do 9 godina, potom dece do 4 godine, i konačno dece od 10 do 14 godina.

Imajući u vidu veliki broj romske dece, tim eksperata pripremio je urbanistički projekat čiji je cilj da utvrdi detaljne namene i plan korišćenja kombinovanog dečijeg igrališta. Igralište treba da doprinese unapređenju uslova stanovanja i socijalnoj integraciji dece svih nacionalnih i manjinskih grupa u Didinom naselju, u kojem živi oko 1000 stanovnika, pretežno Romkinja i Roma. Urbanističko rešenje podrazumeva izgradnju višenamenskog sportskog terena, izgradnju dečijeg zabavnog parka i formiranje uređenih parkovskih površina opremljenih klupama i javnom rasvetom.

Cilj projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ je održivo unapređenje socijalne inkluzije Romkinja i Roma kroz dalje ulaganje u održive oblike stanovanja, veću dostupnost obrazovnog sistema romskoj deci i jačanje nacionalnih mehanizama inkluzije Romkinja i Roma na lokalnom nivou. Korisnici projekta su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, lokalne samouprave i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend