0

Predlog Programa lokalnog ekonomskog razvoja za period do 2023.godine naći će se pred odbornicima lokalne skupštine u utorak, 14.decembra. 

Nacrt dokumenta je bio na javnoj raspravi tokom avgusta i tada su upućena svega dva (2) predloga za izmenu, od kojih je jedan prihvaćen, a odnosi se na ispravku tehničke greške u tekstu.

foto/arhiva UU

Kroz Program lokalnog ekonomskog razvoja cilj je da se unapredi poslovanje postojeće privrede Grada Požarevca, investicioni ambijent, stimuliše produktivnost, stvaraju uslovi za privlačenje investitora, pruži podrške za razvoj malih i srednjih preduzeća, podstiče inovativno i preduzetničko ponašanje i razvoj preduzetništva,

Grad takođe na ovaj način želi da stvori uslove za osnivanje novih preduzeća, otvaranje novih radnih mesta, sticanje praktičnih znanja i veština za samostalan rad, naročito mladih i teže zaposlivih, ali i poveća izvoz sa svoje teritorije, 

Kroz Program LER-a cilj je stvaranje novih proizvoda, kreiranje lokalnog finansijskog i adminstrativnog okvira za dodelu subvencija i jačanje konkurentnosti privrede.

Dokument je osnov za pozicioniranje Grada Požarevca kao snažnog privrednog centra u regionu i šire, poželjne sredine za investiranje, poslovanje i život, u kome se podstiče uvođenje novih tehnologija i inovacija u proizvodne procese u funkciji stvaranja novih vrednosti.

Program je namenjen domaćim i stranim investitorima, mikro, malim, srednjim i velikim privrednim subjektima i preduzetnicima. 

Programom su mere podeljenje u tri oblasti. 

Podsticanje zapošljavanja, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Požarevca na godišnjem nivou, putem koga se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju programi i mere koji će se realizovati, uključujući i ukupan iznos raspoloživog novca iz budžeta za podsticaje.

Privlačenje investitora predviđeno je da se realizuje kroz otuđenje građevinskog zemljišta u svojini Grada po ceni manjoj od tržišne cene ili bez naknade, davanjem u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada ispod cene ili bez naknade, kao i obezbeđivanjem podsticajnih sredstava za nabavku postrojenja, mašina i opreme.

Podsticanje konkurentnosti, kroz proizvodne inovacije, podršku razvoja kooperativa, klastera i drugih oblika udruživanja, dobijanje međunarodnih sertifikata, obezbeđivanje sredstava za proširenje ili izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, kao i lakšavanje pristupa finansijskom tržištu kroz subvencionisanje kamata na dodeljene kredite.

Program lokalnog ekonomskog razvoja u Požarevcu se sprovodi poslednjih nekoliko godina, a budžetom su za 2021.godinu opredeljena sredstva u iznosu od 25 miliona dinara.  

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend