0

Ekološki ustanak je najavio da će u subotu protestovati i blokirati saobraćajnice, dok je Kreni promeni odustala od daljih blokada. Za Požarevac postoji barem jedna najava na društvenim mrežama da će biti okupljanja u centru grada.

Predstavnici Ekološkog ustanaka obznanili su javnosti da su postavili nove zahteve za obustavu blokade puteva. 

Kako je saopštio Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka 40 organizacija se složilo oko zahteva da se Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice, da se ugovori koje je vlast potpisivala sa Rio Tintom stave na sto i da se televizije sa nacionalnim frekvencijama otvore za stručnjake koji će govoriti o Rio Tintu.

Novi zahtev organizatora blokada su „da se obustavi prekršajno gonjenje ljudi koji su učetvovali u blokadama, a da se procesuiraju svi koji su fizički nasrtali na one koji su protestovali“.

Organizacija Kreni promeni je, s druge strane, odustala od blokada saobraćajnica jer je Zakon o eksproprijaciji povučen i izmenjen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

ilustracija, foto/arhiva UU

Jasno naznačenog organizatora u Požarevcu nema, a protesti prošlog vikenda među onima koji podržavaju ovaj vid iskazivanja nezadovoljstva označeni su kao spontano okupljanje građana. 

Trenutno, barem široj javnosti nije poznato da je bilo ko od učesnika protesta prošle subote u Požarevcu prekršajno gonjen.

Pored onih koje se odnose na Rio Tinto, među okupljenima u Požarevcu pre nedelju dana mogle su da se uglavnom vide parole koje su usmerene na lokalne, odnosno regionalne ekološke probleme u ovom delu Srbije.

Čak i u jed(i)noj najavi okupljanja za 11.decembar koja je počela da kruži društvenim mrežama pored parole „Marš Rio Tinto iz Srbije“, istaknuta je  i „Marš Elias eco iz Požarevca“.

Nije jasno da li će neko od pojedinaca da se obrati onima koji se budu okupili u centru Požarevca u subotu, kao i da li će zahtevi koji će se izneti biti jednaki onima koji su saopštili predstavnici Ekološkog ustanka ili će, možda prednost dobiti oni koji se odnose na lokalne ekološke probleme i strepnje.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend