0

Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta gora.

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.

Vernici se na dan praznika pozdravljaju rečenicom "Mir Božji, Hristos se rodi", a odgovoraju sa "Vaistinu se rodi". Praznik odlikuju božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza.

Vernicima je praznik čestitao i episkop Eparhije braničevske, vladika Ignatije koji je istakao značaj događaja Hristovog rođenja.

foto UU

Da bi postojala priroda koju je Bog stvorio iz ljubavi i željom da ona postoji večno, potrebno je da ona ima jedinstvo sa Bogom. To jedinstvo je Gospod tako ustrojio da ono bude preko čoveka. Zato je i stvorio čoveka na kraju čitave tvorevine i stvorio ga je od već stvorene prirode, što će reći da u čoveku, njegovoj prirodi i njegovom telu se sadrži u malom čitava priroda. Uz to, Bog če čoveka stvorio po ikoni svojoj što nam Sveti Oci kažu da je to u stvari sloboda čoveka, zato što Bog nije hteo na silu da sve drži postojanju, iako ga je stvorio iz ljubavi, kao što mi voliko nekoga, mi ne želimo da ta osoba na silu bude sa nama već želimo da i on nas voli, da on to slobodno hoće. Tako je i Bog dao čoveku slobodu da se preko njega čitava tvorevina sjedini sa Bogom i da tako živi večno. Međutim, kao što znamo, prvi čovek Adam je to odbio, on se činom da će sam da bude Bog  okrenuo prirodi, što i Svetom pismu nazivamo velikim padom. Na taj način su i priroda i čovek izgubili šansu da prevaziđu smrt, postali su smrtni i krenuli ka nebiću. Međutim, Gospod  nije hteo da dozvoli i našao je novi način da spase prirodu, a taj novi način je da njegov sin postane čovek i da on učinio ono što je prvi čovek odbio. Mi danas imamo tu situaciju da se to desilo, i svi smo mi, budući da smo slobodna bića, pozvani da ako želimo da imamo život večni ostvarimo zajednicu sa Bogom. To moćemo da učinimo jednio preko Hrista.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend