0

Majke koje decu rode počev od ove godine stiču pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće. Ali samo one čiji su mesečni prihodi – zajedno sa njenim supružnikom ili vanbračnim partnerom – ispod dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva, prenosi N1

ilustracija Pixabay

U ovom trenutku, ovaj uslov ispunjavaju majke koje zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Vlada Srbije je, naime, na današnjoj sednici usvojila dva propisa – uredbu kojom precizira ko ima pravo na subvencije za kupovinu prvog stana, i odluku kojom određuje koliki iznos se dodeljuje na ime ovih subvencija koje spadaju u mere populacione politike države. Maksimalna subvencija je 20.000 evra, a majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država "pokriti" – 50 odsto vrednosti radova.

Najviši iznos subvencije koju mogu da dobiju majke deteta rođenog u ovoj godini za kupovinu prvog stana ili kuće je 20.000 evra, predviđeno je Odlukom Vlade.

Procentualno, na najveći iznos – do polovine vrednosti nekretnine koju kupuju, mogu da računaju majke koje žive u devastiranim područjima Srbije i – grade kuću.

Odlukom je, naime, predviđeno da se država finansira 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće "na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta". I to u područjima koja su utvrđena kao devastirana po Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu.

To znači da na 50 odsto "pokrića" vrednosti radova na izgradnji nove kuće, mogu da računaju žene – majke dece rođene u 2022. godini, koje žive u sledećih 19 opština: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin.

Subvencije za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave su u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Kada je reč o kupovini kuće ili stana, subvencije su "u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti".

Ukoliko žena koja stekne pravo na ove subvencije kupuje stan ili kuću putem stambenog kredita, subvencije su takođe 20 odsto i računaju se na procenjenu vrednost nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, "a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti".

Uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta preciziraju se uslovi, potrebna dokumentacija i postupak odobravanja ovih subvencija.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend