0

Od petka je tržišna inspekcija podnela pet prekršajnih prijava protiv vlasnika pumpi koji su ograničavali prodaju derivata. Nadležni poručuju da svih vrsta goriva ima dovoljno i da nema ograničenja kupovine. Oni koji bi da naftne derivate toče van rezervoara – moraju da poštuju propise. Tačno je definisano gde i koliko se može točiti.

ovako ne može

Točenje derivata u obične plastične flaše, bidone i burad nije dozvoljeno. Vozači u rezervoare mogu sipati koliko žele. U gepeku mogu imati i rezervu goriva, ali samo u skladu sa propisima – u dozvoljenim metalnim ili plastičnim kanisterima, piše RTS.

„Svako ko ima kanister, koji je predviđen za to, a kažem da se trenutno na tržištu Republike Srbije nalaze kanisteri veličine do 20 litara, može biti uslužen od strane prometnika. Mi nemamo propis koji kaže koliko možemo van rezervoara“, rekao je Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

ilustracija Pixabay

Građanima je gorivo potrebno i za druge namene: za kosilice, čamce, a tu su i povećani zahtevi za gorivom poljoprivrednika u vreme setvenih i žetvenih radova jer nisu svima pumpe blizu.

Zato iz policije upozoravaju da to gorivo mora biti bezbedno za transport.

"U skladu sa članom 33 Pravilnika o tehničkim normativima za bezbednost od požara i eksplozija stanica za snabdevanje gorivom prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, manjih plovila, manjih privrednih i sportskih vazduhoplova, nije dozvoljeno punjenje prenosnih posuda tečnim naftnim gasom (TNG). Tečnim gorivom – dizelom i benzinom – mogu se puniti samo posude koje ispunjavaju uslove propisa iz oblasti hemikalija", navode u MUP-U.

Nadležni upozoravaju da se vodi računa o količinama koje se kupuju jer je i nepropisno skladištenje krivično delo. Kontrole pokazuju da neretko takva tankovanja goriva završe i u preprodaji na crnom tržištu.

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend