0

Dubinski bunari na 80 i 150 metara dubine imaju ispravne rezultate ispitivanja (fizičkohemijski, mikrobiološki i biološki parametri), čak i bolje nego što su pokazala ispitivanja prvih uzoraka. 

Inače, najveći problem sa vodom u Požarevcu su nitrati. Kombinovanjem 11-12 bunara na izvorištu, u sistem se isporučuje voda koja prema dostupnim ispitivanjima iz marta ima sadržaj nitrata koji se na različitim lokacijama u gradu kreće između 27 i 36 miligrama po litru. 

Za razliku od plitkih bunara u upotrebi koji vodu crpe sa dubina do 18 metara i čiji sadržaj nitrata se kreće od 10-15 do maksimalnih 70 miligrama po litru, u vodi iz istražnih bušotina nitrati su niži od 0,5 miligrama po litru, pokazale su analize na uzorcima uzetim u drugoj polovini marta. 

Svi ostali parametri na uzorcima sirove (nehlorisane) vode takođe su dobri. U vodi nije potvrđeno prisustvo patogenih mikroorganizama, nematoda, zooplanktona i drugih mikroživotinja, dok je prisustvo silikatnih algi zanemarljivo ili ga uopšte nema.

Trebalo bi da se istakne i da je pH vrednost vode iz dubljih slojeva od 7,8 do 8,3 što je vrlo blizu vrednosti najkvalitetnijih alkalnih flaširanih voda. 

Ukupna tvrdoća varira od 4,7° do 8,8° dH, što ovu vodu čini mekom. Tvrda voda je svaka iznad 25°dH, a požarevačka koju trenutno koristimo ima tvrdoću od oko 30°. Koliko je dobra za grejače u bojlerima i veš mašinama možete da pretpostavite.

Uključivanjem ovih bunara na sistem vodosnabdevanja građani bi trebalo da dobiju znatno kvalitetniju vodu za piće

Izdašnost dva nova istražna bunara na Ključu je oko 16 litara u sekundi, dok se sa izvorišta trenutno isporučuje  250-290 l/s, u letnjim špicevima čak i do 320 sekundnih litara. 

Procena je da se korišćenjem maksimalnog kapaciteta pumpi sa dva nova bunara može dobiti 40 do najviše 44 sekundna litra.

istražna bušotina na Ključu, foto/arhiva: UU/TE2 MEDIA

Precizni planovi sa vodom iz dubljih slojeva za sada nisu poznati, ali će prema ranijim izjavama novi bunari Vodovodu omogućiti da sa sistema isključi problematične bunare sa visokim sadržajem nitrata i očuva izdašnost izvorišta Ključ, što je izuzetno bitno za letnji period.

Osim dve istražne bušotine na Ključu, u pripremnoj fazi je još jedna bušotina na izvorištu Meminac. Ukoliko i na Memincu rezultati ispitivanja budu slični, Požarevac bi nakon gotovo dve decenije bio u prilici da ponovo u funkciji ima dva izvorišta. To znači i sigurnost u pogledu snabdevanja dok se u potpunosti ne zaokruže sve aktivnosti na formiranju novog izvorišta Jagodica u priobalju Dunava. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend