0

Komunalne službe i Grad Požarevac prikazali su danas novu opremu – mini smećar za uske ulice i vozilo za praženjenje podzemnih kontejnera. 

kamion za pražnjenje podzemnih kontejnera, foto UU/TE2 MEDIA

Podzemne posude za smeće novina su za Požarevac, a kako je rekao gradonačelnik Saša Pavlović, počeće da se postavljaju po gradu od druge polovine jula. 

U odabiru lokacija za podzemne kontejnere, Komunalne službe opredeljivale su se za delove grada u kojima postojeći kontejneri narušavaju izgled kraja i gde je bilo najviše žalbi građana, kaže v.d. direktor tog preduzeća Marko Marjanović. 

To su Svetosavska, Čede Vasovića, Vardarska, Moše Pijade i Knez Milošev venac“, rekao je on.  Podzemni kontejneri po svom kapacitetu zamenjuju tri klasična kontejnera od 1,1m3. Ne ispuštaju neprijatne mirise, mehanički su zatvoreni što sprečava ulazak životinja i ljudi. Za Požarevac je karakteristična košava, a uvođenjem novog sistema biće sprečeno raznošenje smeća po okolini, kaže Marjanović. 

„Ukoliko se pokažu kao ispravno rešenje i budu prihvaćeni od građana, mi ćemo sledeće godine nastaviti da investiramo u podzemne kontejnere.  Zamenićemo pre svega kontejnere od 5m3 koji su glomazni i narušavaju izgled grada“. 

On procenjuje da će biti potrebna edukacija građana za korišćenje novih posuda jer se dešavalo i da se pored postojećih kontejnera ostavlja kabasti otpad.

Gradonačelnik Pavlović dodao je kako je upravo uslov funkcionalnosti podzemnih kontejnera,  njihovo ispravno korišćenje.

Rekao je i da će u narednom periodu Grad i Komunalne službe izvršiti analizu lokacija na kojima su postavljeni kontejneri u Požarevcu. 

„Siguran sam da na nekim lokacijama nemamo dovoljan broj kontejnera, pa se dešava da se otpad ostavlja pored posuda. Takođe, analiziraćemo i učestalost pražnjenja kontejnera“, naveo je Pavlović. 

Zaključio je da cilj jeste čist grad, ali da to nije moguće ukoliko se ne promeni odnos svih građana u ovoj oblasti. 

predstavnici Grada i Komunalnih službi, foto UU/TE2 MEDIA

Gradonačelnik je danas medijima rekao i da je u poslednjih 6 godina Grad iz budžeta u opremanje Komunalnih službi uložio 401 milion dinara, dok je v.d. direktora Komunalnih službi naeveo da su u poslednje dve godine iz sopstvenih sredstava ovo preduzeće za novu mehanizaciju izdvojilo 90 miliona dinara.

smećar za uske ulice, foto UU/TE2 MEDIA

Izdvajanja iz budžeta za Komunalne službe u ovoj godini su 56 miliona dinara. U taj iznos ulaze mini smećar koji je viđen danas, kao i još dva vozila za iznošenje otpada koja će biti isporučena naknadno. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend