0

Verujem da će spot Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život!” uticati na svest vozača o značaju i upotrebi zaustavne trake na auto-putevima i ta poruka je važna. S druge strane, ne mogu da ne primetim da i ova reklama doprinosi širenju rodnih stereotipa i predrasuda o ženama i muškarcima. Kao država borimo se protiv diskriminacije prisutne u društvu, ovo je godina borbe protiv rodnih stereotipa, ali kada vidimo da javne institucije, svesno ili ne, doprinose njihovom širenju, shvatamo koliko je dug put do rodne ravnopravnosti”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, reagujući na spot JP Putevi Srbije” i resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla da je reč o još jednom rodno diskriminatornom spotu.

Vidite smirenog muškarca, sina koji je racionalan, majku i ćerku nervozne i bahate. Da li je to zaista poruka koju želimo da pošaljemo? Da su muškarci ti koji smiruju situaciju i uvek su mudri i u pravu, a žene prave problem? Još jedan od rodnih stereotipa koji je štetan i ne doprinosi izgradnji modernog društva u kojem su i žene i muškarci jednako poštovani. Nije se lako boriti protiv predrasuda, jer su utemeljene na patrijarhalnim obrascima i vekovima nametanim društvenim normama, ali mi ne odustajemo. I najmanje što očekujem je da javne institucije čiji glas ima težinu doprinose tome”, poručila je Mihajlovićeva.

U spotu je prikazana porodica koja ide na venčanje. U radnji ženski članovi nervozno ubrzavaju oca vozača, dok je sin na mobilnom i sa slušalicama i prilično nezainteresovano iscedi jedno "a što mi stojimo". Otac pomalo sarkastično objašnjava sinu da nemaju moć da prelete gužvu, a onda na ćerkino "slobodna ti je zaustavna" poentira objašnjavajući pravila u saobraćaju.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend