0

Javno preduzeće Elektropirivreda Srbije (EPS) saopštilo je da je suša ove godine smanjila proizvodnju električne energije u hidroelektranama za 27 procenata, ali da je snabdevanje građana i privrede stabilno, jer se manjak struje iz hidro-sektora nadoknađuje radom termoelektrana i uvozom.

ilustracija Pixabay

"Dugotrajna suša i istorijski loši hidrološki uslovi sa dotocima na rekama, koji su najniži u poslednjih 10 godina, uticali su na veoma niske nivoe akumulacija u Srbiji.

Hidroelektrane EPS-a ove godine proizvele su 27 odsto manje električne energije nego prošle godine. Proizvodnja u HE "Đerdap" je u junu ove godine za 30 odsto manja u odnosu na jun 2021. godine, a u julu ove godine je čak 40 odsto manja u odnosu na jul prošle godine.

Na Drini je situacija neznatno bolja", navodi se u odgovoru EPS-a na pitanje Tanjuga o uticaju hidrološke situacije na proizvodnju električne energije u Srbiji.

Navodi se da je višegodišnji prosek dotoka Dunava na Đerdapu za jun 6.155 kubika vode u sekundi i da o razmerama ovogodišnje suše na Dunavu govori podatak da je ovog juna u proseku doticalo 3.738 kubika vode u sekundi a u julu i manje od toga.

"Julski višegodišnji prosek je 4.977 kubnih metara u sekundi, a ovog jula dotok je bio 2.432 kubika u sekundi, odnosno polovina od višegodišnjeg proseka. Trend opadanja dotoka se nastavlja i u avgustu i trenutno je 2.000 kubika u sekundi", kažu u EPS-u.

Dodaje se i da EPS stabilno snabdeva građane i privredu električnom energijom, jer nedostatak energije iz hidro sektora nadoknađuje većim angažovanjem termoelektrana i nabavkom struje.

Na pitanje o tome da li niski vodostaji ugrožavaju snabdevanje termoelektrana ugljem iz uvoza, navedeno je da se ugalj iz Rumunije dovozi baržama na pristanište TENT-a A u Obrenovcu, dok je u Bugarskoj zbog niskog vodostaja na snazi zabrana plovidbe, pa se ugalj iz te zemlje dovozi vozovima.

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend