0

U Srbiji su nastavljeni protesti ratara. Blokirani su i stari i novi put od Pančeva prema Beogradu. Ratari iz Stiga stigli su traktorima kod sela Bratinac, zbog čega je usporen saobraćaj na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje. Predsednica Vlade Ana Brnabić sastaće se u ponedeljak u 10 časova sa predstavnicima poljoprivrednika, objavio je RTS.

ilustracija Pixabay

Ratari traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra po toni suncokreta.

Oko 150 traktora blokiralo je raskrsnicu u Pančevu i novi put prema Beogradu. Poručuju da ostaju do daljeg, dok se ne postigne dogovor u vezi s njihovim zahtevima.

Propuštaju se deca, stari, bolesni, hitna pomoć.

Poljoprivrednici koji su došli u Pančevo iz pravca Kovačice i Padine blokirali su nešto pre 16 časova i stari put prema Beogradu. Vozila će se povremeno propuštati i starim i novim putem.

Traktori iz Stiga usporavaju saobraćaj kod Požarevca 

Poljoprivrednici iz Stiga okupili su se sa pedesetak traktora kod sela Bratinac na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Za sada je put prohodan, ali je saobraćaj znatno usporen, što stvara kolone onih koji se vraćaju sa vikend odmora na Srebrnom jezeru.

Ratari poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra ove godine, neće imati čime da plate setvu, a samim tim će, kako kažu, sledeće godine hrane biti još manje. 

Sutra sastanak premijerke sa poljoprivrednicima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se u ponedeljak u 10 časova sa predstavnicima poljoprivrednika.

Sastanku koji se održava u Vladi Srbije će, pored poljoprivrednika i predsednice Vlade, prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija. Tema sastanka biće zahtevi poljoprivrednika koji prethodnih dana protestuju.

Sutrašnji sastanak organizuje se kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova, saopštila je Vlada.

Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor vodeći računa o interesima građana.

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend