0

U trenutku kada gotovo sve poskupljuje, a godišnja inflacija dosegla 11 posto, čini se da je najveći skok cena bio kod goriva i energenata koji su poskupeli za dobru trećinu i više.

Ipak, to nije tačno, u poslednjih godinu dana statistički su najviše porasle cene đubriva i poboljšivača zemljišta, koje su čak 2,7 puta više nego godinu pre, pokazuju posljednji podaci Sursa.

ilustracija Pixabay

Cene đubriva za slovenačke proizvođače znatno su poskupele od energenata i maziva (za 35,2 odsto) i stočne hrane (za 33,1 posto), a posledice se već osećaju u poskupljenju hrane. Azotna, fosforna i kalijumska mineralna đubriva, koja su ove godine rekordno skupa, važno su sredstvo unapređenja i povećanja poljoprivredne proizvodnje hrane, a njihovo kretanje cena ima svoje uzroke i posledice. Jedan od ključnih uzroka je, naravno, rat u Ukrajini (invazija Rusije), koji je ograničio proizvodnju, ali i poremetio trgovinske tokove s tri proizvođača, Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom, piše Svet kapitala.

To je značajno smanjilo ponudu i izazvalo neravnotežu na tržištu. Rusija je prošle godine bila najveći svetski izvoznik đubriva s udelom većim od 12 odsto na svetskom tržištu, a istovremeno je s četvrtinskim udelom bila i važan dobavljač đubriva Sloveniji. Dodatne poremećaje na tržištu izazvala je i odluka Kine, inače daleko najvećeg svetskog proizvođača, da privremeno zamrzne izvoz đubriva kako bi zaštitila vlastitu poljoprivredu.

S druge strane, globalna potražnja za đubrivima naglo je porasla, budući da su glavni potrošači (Kina, SAD, Brazil, Indija itd.) nakon pandemije povećali proizvodnju nekih strateških useva, posebno soje, koja je vrlo potrošna u pogledu upotrebe đubriva. Istovremeno su izuzetno porasli i troškovi proizvodnje jer je reč o energetski zahtevnoj industriji koja dosta zavisi od cene gasa, uglja i ostalih energenata. To se posebno odnosi na azotna đubriva, u kojima je prirodni gas jedna od važnih komponenti. Osim toga, brodski i drugi međunarodni transporti đubriva poskupeli su poslednjih meseci zbog skupljih energenata. Kombinacija ovih faktora dovela je do naglog rasta cena, što je povećalo troškove poljoprivredne proizvodnje, a time i značajno doprinelo takođe rekordno visokim cenama useva i hrane.

Cene đubriva bile su prilično zasoljene već prošle godine, dakle i prije rata u Ukrajini, a analitičari predviđaju da će verojatno još dugo ostati visoke. Zbog želje zemalja za samodrživošću, skupe hrane, posledica suše i smanjene poljoprivredne proizvodnje potražnja za azotnim, fosfornim i kalijumskim đubrivima ostaće rekordna. Na takvu situaciju dugoročno mogu da utiču i skupi energenti, nedostatak prirodnog gasa i nastavak ekonomskih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije, posebno u pogledu uvoza potaše, kalijumske soli koja je jedna od ključnih komponenti đubriva. Inače, Rusija može bez problema da proda svoja đubriva drugim zemljama, posebno Indiji i Brazilu, koji su najveći uvoznici na svetu.

(izvor SEEBiz)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend