0

U Srbiji je na snazi novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima, ali vozačima dodatno na ovim brzim saobraćajnicama prete i kazne zbog nevezivanja pojaseva i korišćenja mobilnih telefona u toku vožnje, piše Kurir.

držiš mobilni, suvozač nije stavio pojas, ilustracija Pixabay

Raniji sistem predviđao je da se kontrola brzine vrši između dve naplatne rampe, tako što je postojalo minimalno vreme koje je potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, odnosno od jedne do druge naplatne stanice, a ukoliko bi neko stigao brže, to bi automatski značilo da je vozio brže od dozvoljenih 130 km/sat.

Međutim, po novom sistemu skoro će u potpunosti biti isključene raznorazne mahinacije kakvih je bilo u prethodnom periodu kada se dešavalo da, na primer, vozač na auto-putu vozi nedozvoljenom brzinom, a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i smanji srednju brzinu, te ne zaradi nikakvu kaznu.

Postavljeno 50 “kontrolnih punktova”

Za razliku od prethodnog perioda kada se brzina merila između desetak glavnih naplatnih rampi, novi sistem previđa merenje prosečne brzine između više od 50 lokacija na kojima su postavljene najmodernije kamere! Tako će, na primer, kako je otkrila u svom najnovijem broju revija Sat plus, na auto-putu od Beograda do Niša kamere snimati na 12 lokacija – Vrčin, Mali Požarevac, Umčari, Vodanj, Smederevo, Velika Plana, Markovac, Batočina, Jagodina, Paraćin, Pojate i Aleksinac. Na potezu od Beograda do Preljine, kamere se nalaze na Ubu, kod Lajkovca, Ljiga i Takova, a od Beograda do Šida u na lokacijama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin, Morovci, Adaševci. Konačno, na auto-putu od prestonice do Subotice snimaće se kod Inđije, Beške, Kovilja, Novog Sada, Zmajeva, Vrbasa, Bačke Topole i Žednika.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend