0

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) analizirala je stanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovne škole, navela da na tržištu dominira Klett grupa i uputila šest preporuka Ministarstvu prosvete kako bi situacija bila bolja, prenela je RTV

ilustracija TE2 MEDIA/UU

U dokumentu objavljenom na internet stranici komisije koji je Analiza konkurencije na tom tržištu od 2018. do 2020. godine, Ministarstvu se preporučuje da omogući potpunu transparentnost u procesu i postupku izbora udžbenika.

Naglašava se da se to učini pre svega kontinuiranim objavljivanjem ažurnog registra udžbenika.

KZK je Ministarstvu preporučio i da formalizuje pitanje određivanja maloprodajne cene udžbenika, kao i da se jasno i nedvosmisleno zakonski definišu dozvoljene promotivne i marketinške aktivnosti, a ostali oblici budu zabranjeni.

Ministarstvu je preporučeno da se propišu jasni, transparentni i nediskriminatorni kriterijumu na osnovu kojih će se škole opredeljivati za udžbenike.

Preporučuje se i uspostavljanje mehanizma redovne kontrole poštovanja takvih kriterijuma.

KZK Ministarstvu preporučuje da bude nosilac izrade detaljnog projekta analize troškova u lancu vrednosti tržišta udžbenika i izbora modela finansiranja.

Preporučeno je i da Ministarstvo godišnje prati stanje na tržištu udžbenika za osnovne škole.

U zaključcima Analize KZK navodi da je tražnja na ovom tržištu cenovno neelastična, te da je reč o visoko koncentrisanom tržištu na kome dominira Klett grupa.

Utvrđeno je i da su najveći kupci udžbenika – distributeri udžbenika preko kojih prođe oko polovina te robe, kao i da izdavači upravo njima odobravaju najveće rabate i različite oblike popusta.

"Veliki broj izdavača je ukazao na prisustvo nedozvoljenih radnji kada su u pitanju promotivne i druge aktivnosti u procesu izbora udžbenika", navodi KZK.

KZK je utvrdio i da se maloprodajne cene udžbenika ne razlikuju u periodu pretplate, kada se realizuje trećina ukupne prodaje, i u redovnoj prodaji u knjižarama.

"Najveći broj distributera je naveo da udžbenike prodaju po preporučenim cenama", navodi KZK.

Dodaje se da prilikom formiranja prodajne cene udžbenika izdavači prate cenovnu politiku izdavača sa velikom i dominantnom zastupljenošću.

"Marže izdavača kreću se od sedam do 61,8 procenata, dok se troškovi proizvodnje kreću na nivou od oko 20 procenata od maloprodajne cene udžbenika kod svih izdavača", navodi KZK.

Pri prikupljanju podataka za analizu KZK je podatke zatražio od 19 izdavačkih kuća, te 10 firmi koje se bave distribucijom udžbenika za osnovne škole.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend