0

Osim škola i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu „Bože pravde“, ali samo deci koja polaze u pripremni predškolski program, rekli su za Danas u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo prosvete je uputilo dopis svim školama, kao i predškolskim ustanovama o izvođenju himne Republike Srbije na početku radne i školske godine. U skladu sa tim, sve škole i predškolske ustanove 1. septembra obavezuju se da na početku radnog dana i prvog časa u svakoj smeni nastave obezbede izvođenje republičke himne „Bože pravde“, a u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije“, navode iz Ministarstva prosvete.

ilustracija Pixabay

„Poštovanje državnih simbola je izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima – zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta“, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, izvođenje himne moguće je sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, a za izvođenje se mogu koristiti razglas, računari i muzički uređaji.

Školama i predškolskim ustanovama je dostavljen link sa sajta Vlade Srbije sa koga mogu preuzeti muzika i tekst himne.

– Kada su u pitanju predškolske ustanove, potrebno je da vaspitno-obrazovno veće ima u vidu uzrast dece za koju će pripremati i realizovati izvođenje himne – navode iz Ministarstva.

U dopisu, Ministarstvo je podsetilo direktore ustanova na doslednu primenu propisa, koji se odnose na izvođenje himne, kao i na propisanu nadležnost i odgovornost direktora u obezbeđivanju uslova za zakonitost rada ustanove u celosti.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend