0

Milovan Bojić proglašen je u nedelju za počasnog viteza Ljubičevskih konjičkih igara. 

foto: ŽP

Bojić je lekar i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

"Ja sam prijatno uzbuđen. Iskusan sam čovek i lekar koji radi na spasavanju ljudskih života, ali danas mi je zaista Grad Požarevac ukazao počast koja je nezaboravna. Priznanje prihvatam kao deo ne samo sopstvenog rada, već tima lekara i medicinskih sestara i tehničara Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Svako priznanje meni je podstrek i nadahnuće za novo pregnuće. Tako je danas, a biće i ubuduće", rekao je on RTS-u.

Kako se navodi u njegovoj biografiji istaknutoj na IKVBD-u, dr Milovan Bojić se tokom trodecenijskog rada u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, Kliničkom centru Srbije i u Institutu, permanentno usavršavao i izrastao u izvrsnog stručnjaka u oblasti kardiologije. 

Prošao je put istraživača, koji je spojio pretkliničku i kliničku kardiologiju, uveo multidisciplinarnost i multiinstitucionalnost u kardiološkim istraživanjima i kliničkoj praksi što je konkretizovao kvanitetom i kvalitetom svojih naučnih publikacija kao i vrhunskim naučnim sastancima koje je organizovao. 

Uveo je nove metode u kardiovaskularnu medicinu naše zemlje: transplantaciju srca i jetre, ugradnju parcijalnog veštačkog srca, ugradnju totalnog veštačkog srca, hirurško remodelovanje srca Batista metodom, ugradnju kardioverter defibrilatora, TAVI proceduru (perkutanu transkatetersku implantaciju aortne valvule), MitraKlip (perkutano rešavanje značajne mitralne regurgitacije), kao i mnoge druge. Bio je osnivač i rukovodilac Laboratorije za aterosklerozu i vaskularnu biologiju, prve ovakve vrste u našoj zemlji koja je bila aktivna u Institutu od 1995.-2000.godine.  Održao je po pozivu veći broj predavanja na stručnim i naučnim skupovima u Italiji, SAD, Kini i Rusiji.

U političkoj delatnosti, Bojić je bio član SPS-a neposredno od osnivanja 1990.godine, član Jugoslovenske levice (JUL) odmah po formiranju te stranke 1994.godine, a kasnije postao i član Srpske radikalne stranke. 

U periodu od 24. marta 1998. do 24. oktobra 2000. godine, obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije, a bio je i ministar zdravlja od 12. jula do 24. oktobra 2000. godine. 

U tom periodu zabranio je pušenje u svim medicinskim ustanovama, a promovisao je uvoz lekova iz Kine (Vikipedija)

Od parlamentarnih izbora 2016. do 30. avgusta 2017. godine je bio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U vezi njegovog lika i dela postoje oprečna mišljenja u javnosti.  

Milovan Bojić, arhiva TE2 MEDIA/UU

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend