0

Gradsko veće u Požarevcu prihvatilo je predloge Nadzornih odbora dva javna komunalna preduzeća u Požarevcu za poskupljenje komunalnih usluga, počev od 1.oktobra 2022.godine. 

Prema obrazloženjima, rast cena uslovljen je povećanjem troškova energenata, kumulativnim rastom inflacije i troškova života. 

O predlozima cenovnika konačno bi trebalo da se izjasni skupština na sednici koja bi, kako saznajemo, trebalo da se održi u ponedeljak. 

foto TE2 MEDIA/UU, arhiva

Vodovod i kanalizacija

Cena kubika vode, odnosno kubika obračunatog odvođenja otpadnih voda  trebalo bi da poskupi za fizička lica oko 18 odsto, za ustanove 89 odsto, a za ostala pravna lica oko 23 procenta. Uvodi se fiksni deo za održavanje sistema koji iznosi 179,33 dinara za fizička lica, tj. 284,63 dinara za sva pravna lica.

U Vodovodu i kanalizaciji navode da cene nisu koriovane od 2018.godine, kao i da se korekcijom cena ide ka usaglašavanju iznosa za sve kategorije pravnih lica. Takođe, po pitanju fiksnog dela održavanja navode da je 70 odsto mreže u gradu starije od 30 godina. Bez obzira na procenat korišćenja sistema, Vodovod je u obavezi da održava celokupnz mrežu. Još kažu da do sada korisnicima nisu obračunavani troškovi po pitanju baždarenja i zamene vodomernih instalacija i da troškovi koji su ušli u iznos fiksne naknade predstavljau prosek na nivou čitavog grada. 

Komunalne službe

Iznošenje smeća za fizička lica poskupljuje po obračunatom kvadratu više nego upola i iznosiće 8,8 dinara po kvadratu (bez PDV-a), a za privredu, javne ustanove i stovarišta za 17 odsto. Ove dve kategorije ubuduće će plaćati istu cenu ove usluge. Za ostale kategorije povećanje je od 9 do 15 odsto. Pijačne i grobljanske usluge poskupljuju za oko 15 odsto, dok se cenovnik prihvatilišta za pse neće menjati.  

U obrazloženju Komunalnih službi navodi se da traženi procenat poskupljenja samo delimično odražava cene na postojećem "realnom nivou". Takođe  navode da cene pijačnina nisu menjane od 2017, a grobljanskih usluga od 2019.godine.

Toplifikacija

Cene usluga Toplifikacije prema predlogu ne bi trebalo da se menjaju od 1.oktobra.

Kako nezvanično saznajemo u ovom javnom preduzeću, traženo je da varijabilni deo ostane na istom nivou, a da fiksni poskupi za oko 10 odsto, što nije prihvaćeno. 

Na snazi bi trebalo da ostane cenovnik koji je utvrđen pred grejnu sezonu 2020.godine.

Tekst je deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

  

  

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend