0

 Skupština Požarevac usvojila je odluku kojom se pristupa izradi Lokalnog akcionog plana upravljanja otpadom za period od 2023. do 2032.godine. 

Lokalni plan upravljanja otpadom donosi se na period od 10 godina. 

Ovaj dokument bi trebalo da sadrži očekivane vrste, količine i poreklo ukupnog otpada koji će biti iskorišćen ili odložen na teritoriji Grada, programe sakupljanja otpada, smanjenja količina, sa predlozima za ponovnu upotrebu, upravljanja industrijskim otpadom i razvijanja javne svesti.

LAP-om bi trebalo da se definiše plan aktivnosti sa očekivanim rezultatima i rokovima za izvršenje planiranog, procenu troškova i izvore finansiranja.

Nakon usvajanja trebalo bi da se formira radna grupa za izradu LAP-a, a nju bi trebalo da čine članovi iz oblasti komunalnih delatnosti, privrede, ekonomije, zdravstva, prosvete, prava, urbanizma, zaštite životne sredine, stručnih institucija, uključujući i predstavnike mesnih zajednica, medija i nevladinog sektora iz oblasti ekonomije. 

Prethodni LAP za upravljanje otpadom donet je 2009.godine i odavno je prevaziđen. 

arhiva, te2 media/uu

Grad Požarevac još uvek otpad odlaže na neuslovnu deponiju „Jeremijino polje“, dok Kostolac to čini na neuslovnoj lokaciji koja pripada EPS-u. Otpad iz sela se ne iznosi. 

Pored deponije u Požarevcu je izgrađen transfer i sortiranje otpada čije puštanje u rad se očekuje u narednom periodu. Otpad bi trebalo da se prevozi na uslovnu regionalnu deponiju kod Lapova, do izgradnje regionalne deponije u Požarevcu koja bi prihvatala komunalni otpad iz drugih opština u okrugu. 

U planu je izgradnja regionalne deponije sa reciklažnim centrom. Izbor lokacije već izvesno vreme je predmet sporenja u javnosti. 

Namera grada je da proširi prikupljanje otpada po selima i ukidanje divljih seoskih smetlišta. 

Tekst je deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend