0

Održan prvi sastanak Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja koju je formiralo Ministarstvo prosvete, preneo je Euronews Srbija

Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih u školama od nasilja.

Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti,  direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je nakon sastanka da su tražili hitne izmene zakona. 

"Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitnodisciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga", navodi se u saopštenju USPRS.

Dodaju da se insistira na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja.

Iako su se na prvom sastanku čuli različiti predlozi, zaključeno je da  se u narednom periodu  razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.

"Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja", navedeno je u saopšteenju Ministarstva prosvete.

Pooštravanje mera za vršnjačko nasilje

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama formirana je na predlog ministra prosvete Branka Ružića zbog sve učestalijeg nasilja u školama, a posebno nakon slučaja u Trsteniku i Subotici.

Naime, trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku izmakli su stolicu nastavnici engleskog jezika i ona je pala na pod. Sve su to snimali mobilnim telefonom i kačili na društvene mreže. Incident se desio 9. novembra, a proitiv učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.

Nekoliko dana kasnije iz Osnovne škole "Sonja Marinković" iz Subotice, stigla je vest o vršnjačkom nasilju gde su učenici zbog izazova na TikToku oborili vršnjaka koji je zbog povreda ostao bez slezine. Dete je još uvek u bolnici.  

(ilustracija Wokandapix from Pixabay)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend