0

Kada je reč o unapređenju sistema grejanje i kvaliteta usluga Toplifikacije u Požarevcu, ključna investicija za dalje unapređenje i širenje toplifikacione mreže u Požarevcu je izgradnja prepumpne stanice za podiznje pritiska.

Za ovu investiciju je prema oceni gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića, a koju je izrekao na jednom od javnih sastanaka povom izrade strategije razvoja grada,  potrebno oko 800 miliona dinara.

Gradonačelnik je naveo da za izgradnju stanice postoji kompletna dokumentacija, kao i da je predračunska vrednost investicije pre pojave pandemije iznosila 650 miliona dinara, ali da su sva dešavanja koja su uticala na globalne ekononomske tokove uzrokovala da taj iznos u međuvremenu značajno naraste.

„Prepumpna stanica nam je Broj 1 problem ako posmatramo inženjerski i Broj 2 kako finansirati njenu izgradnju“, rekao je on.

Inače, procenjena vrednost same investicije veća je od celokupnog iznosa svih kapitalnih investicija predviđenih budžetom za 2023.godinu.

Prepumpna stanica za podizanje pritiska u toplifikacionoj mreži nije u budžetu za 2023.godinu, ali se nalazi u srednjoročnom planu strategije poslovanja i razvoja Toplifikacije za period između 2022. i 2026.godine.

Pokrivenost Toplifikacionom mrežom u Požarevcu iznosi oko 65%. Na kraju 2022.godine bilo je 12.003 korisnika među fizičkim licima i 468 korisnika među pravnim licima.

Ukoliko bi se u nekom kraćem vremenskom periodu priključili na daljinski sistem grejanja Požarevca i okolnih naselja svi kupci kojima su za to stvoreni uslovi, a prepumpna stanica za podizanje pritiska se ne izgradi, ne bi bilo moguće obezbediti svima podjedanak kvalitet grejanja, a u nekim zonama grejanje čak ne bi bilo i moguće.

Izgradnja prepumpne stanice je ključna za pokrivanje svih delova grada i visinskih zona toplifikacionom mrežom, odnosno priključenje 5.000 do 6.000 individualnih stambenih objekata, kao i budućih poslovnih i objekata kolektivnog stanovanja.

Prepumpna stanica za podizanje pritiska bila je i u ranijem srednjoročnom planu startegije poslovanja i razvoja Toplifikacije, predviđena za izgradnju 2019.godine. Urađena je tehnička dokumentacija i ishodovanja građevinska dozvola, ali nije došlo do finalizacije projekta.

(ilustracije Pixabay)

Tekst je sastavni deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju  

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend