0

Oko 600 lekara svake godine ode na rad u inostranstvo, jer su plate neuporedivo veće nego u Srbiji, piše Blic

Početkom godine zdravstveni radnici dobili su povećanje od 12,5 odsto ali ni to nije dovoljno za pristojan život. Deficit zdravstvenih radnika oseća se u svim zdravstvenim ustanovama, a posebno u seoskim sredinama. Predstavnici sindikata kažu da su neophodne hitne mere koje podrazumevaju povećanje plate, rešavanje stambenog pitanja za "bele mantile" i bolje uslove rada.

U istraživanju koje je krajem prošle godine sproveo Centar za politike i emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije navedeno je da se osim niskih plata kao razlog za odlazak iz zemlje navodi nesigurnost zaposlenja, mobing na radnom mestu, kao i izloženost nasilju.

Problem nedostatka lekara već se oseća u manjim sredinama u unutrašnjosti. Pojedine lokalne samouprave ponudile su i stanove za mlade lekare kako bi popunili upražnjena mesta u seoskim ambulantama, ali ni to nije dalo željeni rezultat.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je trenutno u Srbiji 1.400 nezaposlenih lekara. Ona je kritikovala mlade lekare zbog toga što, kako kaže, neće da rade u unutrašnjosti gde ima slobodnih radnih mesta.

Zoran Ilić, predsednik sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" kaže da razume mlade lekare koji traže bolje uslove, veće plate, ali je naveo da se posao najbolje uči u seoskim ambulantama, gde se zbog specifičnih okolnosti radi i mala hirurgija.

Da bi mladi po završetku Medicinskog fakulteta otišli na selo da rade potrebno je, smatra Ilić, obezbediti im besplatno stanovanje, dodatke na platu.

Inače, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" neposredno pred koronu izdao je saopštenje da se neće zaustaviti odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije ukoliko medicinska sestra ne bude imala platu 900 evra, a lekar 1.800 evra.

Ilić dodaje da su bolji uslovi rada, veće plate, stanovi za lekare, mere koje mogu da zaustave "bele mantile"da odlaze u inostranstvo.

(ilustracija Pixabay)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend