0

Opština Veliko Gradište pristupa izradi Plana detaljne regulacije za turističko naselje Beli bagrem na Srebrnom jezeru, a raspisan je tender za izradu dokumentacije.

Prostornim planom Opštine Veliko Gradište navedeno je da je jedan od prioriteta razvoj turizma.

Takođe je definisano da se izmene postojećih planova, odnosno stavljanje van snage i izrada novih planova obavljaće se nezavisno od Prostornog plana opštine Veliko Gradište.

područje plana (iz dokumentacije)

Kako je već tri puta vršena izmena i dopuna postojećeg Plana detaljne regulacije turističkog naselja Beli Bagrem u opštini Veliko Gradište, a obzirom na atraktivnost i razvoj prostora, neophodno je predvideti novu infrastrukturnu mrežu, kao i saobraćajnice kako bi se nastavio razvoj naselja u južnom delu obuhvata plana, te shodno tome pristupa se izradi novog Plana detaljne regulacije turističkog naselja Beli Bagrem u opštini Veliko Gradište.

U prethodnom periodu u obuhvatu postojećeg plana je znatno povećan obim gradnje, odnosno znatno su prevaziđena očekivanja razvoja naselja u pogledu povećanja kapaciteta izgradnje objekata, te je neophodno izgradnju ovih objekata ispratiti i infrastrukturno, odnosno predvideti formiranje novih infrastrukturnih koridora koji bi omogućili dalju izgradnju. Tokom sprovođenja postojećeg plana utvđeno je da je potrebno dati dodatni akcenat na formiranje novih zelenih površina, kao i predvideti dodatna pravila, odnosno ograničenja pri izgradnji objekata, kako bi se očuvale, odnosno formirale i zelene površine i u okviru građevinskih parcela planiranih objekata. Kako bi se sve ovo ostvarilo neophodno je uraditi valorizaciju postojećih stabala, razvrstati zdrava stabla od stabala koja su predviđena za seču, kao i uslove pod kojima je moguće izvršiti seču postojećih stabala.

Postojećim planskim dokumentom definisane su visine objekata – venca i slemena objekta, koje maksimalno iznose za objekte hotela 16 metara, odnosno za objekte apartmanskog tipa 15 metara, planirano je da se i novim planskim ne dozvoli izgradnja viših objekata od 16 metara za objekte hotela, odnosno 15 metara za turističke objekte apartmanskog tipa, obzirom da je već postavljena visinska regulativa izgrađenih objekata.

Tokom izrade novog planskog akta biće izvršena analiza stvaranja mogućnosti izgradnje objekata sa ravnim krovovima, kao i detaljnije definisanje pravila gradnje takvih objekata, kao i definisanje pravila za izgradnju povučenog sprata u cilju stvaranja mogućnosti izgradnje objekata koji bi imali veće otvorene prostore – terase.

Obuhvat Plana čini područje orijentacione površine oko 260 ha.

Procenjena vrednost javne nabavke je 4,2 miliona dinara, bez PDV-a.

(naslovna ilustracija uu/te2media/arhiva)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend