0

 Nacrtom Plana razvoja Požarevca do 2030.godine registrovano je nekoliko prioritetnih problema u sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja koji bi trebalo da se reše u narednih 7 godina. 

Ovi problemi ogledaju su u nedostatku kapaciteta za izvođenje nastave, dotrajalosti objekata, ali i potrebi da se nadomesti nedostajući nastavni kadar. Procenjena vrednost potrebnih ulaganja u narednom periodu iznosi nešto više od 680 miliona dinara, s tim što bi sredstva trebalo da budu obezbeđena kroz donacije, javna ulaganja republike i izdvajanjima iz lokalnog budžeta.

Kako u braničevskom, tako i u podunavskom okrugu ne postoji ni jedna osnovna škola prilagođena potrebama dece sa smetnjama u razvoju. U Srbiji je takvih 17, a najbliže su u Beogradu, Jagodini i Kragujevcu. Grad Požarevac ima nekoliko potencijalnih lokacija na kojima bi specijalizovana škola mogla da se izgradi, ali kako se navodi u dokumentu, i dovoljan broj obrazovanog kadra. Potrebno da se nakon saglasnosti ministarstva izradi dokumentacija i izvedu radovi. 

Za ovo ulagnje procenjeno je da će biti potrebno oko 50 miliona dinara, s tim što bi se novac obezbedio iz donatorskih sredstava i lokalnog budžeta. Procenjeni rok za realizaciju je od 3 do 5 godina.

O rekonstrukciji i dogradnja osnovne škole „Dositej Obradović“ govori se već nekoliko godina.  Škola je u lošem stanju i potrebna je rekonstrukcija i dogradnja zgrade kako bi se stvorili adekvatni uslovi za izvođenje nastave. Grad Požarevac privodi kraju izradu projektno-tehničke dokumentacije. Budući radovi se nalaze u Planu Ministarstva za javna ulaganja.

Za ovu investiciju procenjuje se da je potrebno 350 miliona dinara koje bi obezbedilo Ministarstvo za javna ulaganja. Procenjeni rok je 3 do 5 godina.

Planira se izgradnja fiskulturnih sala u dve seoske osnovne škole i jednog srednjoj u Požarevcu. Za izgradnju fiskulturnih sala u školama u Bradarcu i Lučici izrađena je projektno-tehnička dokumentacija. Potrebno je 185.950.000 dinara (donatori, budžet) sa projekcijom izgradnje u narednih više od 5 godina.

Izgradnjom fiskulturne sale u Medicinskoj školi konačno bi sve škole na području Požarevca dobile adekvatne uslove za bavljenje sportom. Međutim, neophodno je da se najpre reše imovinsko-pravni odnosi, a zatim izradi projektna dokumentacija i izvedu radovi. Potrebno je 86 miliona dinara (donatori, budžet). Procenjeni rok realizacije je preko 5 godina od danas.

Jedan od problema odnosi se i na nedostatak određenih profila nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Grad Požarevac to planira da reši kroz stambenu podršku za privlačenje nastavnog kadra. 

Pojedine škole na teritoriji Grada raspolažu sopstvenim stanovima koje je potrebno renovirati i adaptirati. Cilj je da se privuče nedostajući nastavnički kadar iz drugih opština koji bi živeo i radio u Požarevcu. Za realizaciju ove ideje potrebno je 10 miliona dinara (donatori, budžet), a procenjeni rok je preko 5 godina.

(fotografije: Pixabay, te2media)

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend