-1
-1 points

Pijaca Krug u Požarevcu moraće da se rekonstruiše i to na način da se obezbedi da čitav prostor bude u skladu sa važećim standardima i sanitarno-higijenskim uslovima.

Pijaca je otvorenog tipa, sa tezgama koje su pod tendom ili nadstrešnicom i postoji više problema sa njenim sadašnjim izgledom i funkcionisanjem.

Čitav prostor na platou trebalo bi da bude funkcionalnije organizovan i pristupačniji i kupcima i prodavcima.  Prodaja na platou može da podrazumeva funkcionalnu celinu podeljenu u jasne zone u zavisnosti od srodnosti proizvoda koji se izlažu. Pored dostupnosti za kupce, neophodno je prilikom projektovanja obratiti pažnju na komfor prodavca, zdravo i tehnološki ispravno izlaganje proizvoda, pregledno numerisanje pijačnih mesta, isticanje broja tezgi i naziva izlagača.

Samo održavanje higijene na pijaci trebalo bi da se pojednostavi kroz usaglašavanje visinskih razlika prostora na platou i pored lokala. Kao javni komunalni sadržaj, prostor pijace zahteva postojanje sanitarnog bloka sa definisanim muškim, ženskim i toaletom za osobe sa invaliditetom.

Upitna je stabilnost postojećeg objekta pijace. Pored toga, rekonstrukcijom i dogradnjom trebalo bi da se postigne da objekat naglašava društveni i istorijski kontekst u pogledu samog objekta, ali i neposrednog okruženja.

Rekonstruisani prostor postojećeg objekta trebalo bi da se iskoristi za lokale, kao i prostore namenjene upravi pijace. To podrazumeva kancelariju za zaposlene, sa mogućim boravkom komunalnih inspektora, pozicijom za javnu vagu, zaplenu i druge komunalne potrebe.

Komunikacija objekta sa ulicom Moše Pijade takođe trebalo bi da bude bolje osmišljena, a potrebno je i da se adekvatno osmisle ulazne kapije kroz postojeće prolaze i princip informisanja na prostoru pijace.

Pored instalacija vode i kanalizacije, grejanja, klimatizacije i elektro instalacija, trebalo bi da se predvide instalacije video nadzora i interneta, kao i sve potrebne intervencije u pogledu zaštite od požara.

Komunalne službe su sada raspisale javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju pijace sa idejnim rešenjem, projekto za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje.

Procenjena vrednost posla je do 6,6 miliona dinara, sa porezima.

(ilustracije te2, arhiva)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend