0

Prvo se reagovalo da društvenim mrežama. Dok jedni kažu da je to neophodno, da svoje ljubimce doživljavaju kao članove porodice, drugi navode da u Srbiji ima mnogo većih nerešenih problema, da je neshvatljivo da se bolovanje dobije za psa i mačku, a da ne može za negu bolesnog roditelja.

Stranka "Istina" uporište za svoj zahtev nalazi u Zakonu o dobrobiti životinja koji kaže da je svaki držalac životinje dužan da joj blagovremeno obezbedi pomoć veterinara i negu ako je životinja obolela. U suprotnom mu preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

"Vlasnici kućnih ljubimaca tako neretko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj", navedeno je u saopštenju te stranke.

Osim za liberalizaciju režima bolovanja, navode da se zalažu i da "lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem".

A Zakon o dobrobiti životinja kaže da je vlasnik životinja u obavezi da obezbedi uslove za držanje i negu životinja, blagovremeno obezbedi pomoć veterinara ako je životinja obolela, pri porođaju životinje. Stoji i da je "vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres".

Praksa u mnogim zemljama

Veterinar Vladimir Terzin kaže da je bolovanje za vlasnike kućnih ljubimaca praksa u mnogim zapadnoevropskim zemljama i da to nije novina.

Dodaje da se u praksi više puta sreo da vlasnicima životinja nema ko da "uskoči" i pomogne oko nege ljubimca.

ilustracija Pixabay

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend