0

Sporazum je potpisan na osnovu dogovora između ministra Aleksandra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika, koji je postignut na sastanku 18. jula, a kom su prisustvovali i premijer Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i predstavnici Ministarstva finansija.

Potpis na sporazum stavili su predstavnici Udruženja poljoprivrednika „STIGˮ Požarevac, Udruženja poljoprivrednika „Severni Banat-Кikindaˮ, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja „Složni Pidikanciˮ i Udruženja poljoprivrednika „Brestovački ratarˮ Banatski Brestovac.

Potpisivanju sporazuma nisu prisustvovali predstavnici Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“ i Udruženja „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije“, koji su bili na sastanku u Vladi.

Šta je dogovoreno?

Dogovoreno je da poljoprivrednicima bude isplaćeno 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme, da se objavi javni poziv za parcele po drugom osnovu i javni poziv za 100.000 dinara po junici, zatim smanjenje kvota za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, hitno ukidanje zabrane izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja, kao i da se uradi analiza tržišta uređenja berze i uključe predstavnici sedam udruženja u izradu desetogodišnje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sporazumom je usaglašeno da Ministarstvo poljoprivrede u najskorijem roku predloži izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tako da najkasnije do 15. oktobra 2024. godine budu usvojene.

U svrhu ostvarivanja prava na podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke, i jednokratni podsticaj u iznosu od 60.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca.

Uvoz mleka

Usaglašeno je i da će se preduzeti sve mere da uvoz mleka do kraja godine bude u količinama najviše do količine uvezenog mleka u prošloj godini, za isti period, ili u manjim količinama, da će se u naredna dva meseca preduzeti sve mere da se poboljša izvoz rafinisanog i nerafinisanog suncokretovog ulja, te da će se organizovati sastanak sa najvećim proizvođačima ulja najkasnije do kraja jula 2024. godine na kojem će prisustvovati i predsednik Vlade.

Najkasnije do kraja jula 2024. godine biće predloženo formiranje radne grupe u kojoj će biti i predstavnici udruženja za koordinaciju aktivnosti za unapređenje robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima.

Dogovoreno je da će poljoprivredna udruženja koja su potpisnici sporazuma svu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u budućnosti nastaviti mirnim putem, bez izlazaka na ulice i blokada, kao i da, u slučaju poštovanja odredbi sporazuma, neće postavljati dodatne zahteve, navodi se u saopštenju.

ilustracija Pixabay

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend