0

Ovaj datum obeležava se kao spomen na štrak u Senjskom rudniku kod Despotovca, 1903.godine kada su se rudari prvi put organizovano suprotstavili zarad zaštite svojih prava.

Eksploatacija uglja u Kostolcu počela je pre 154 godine. Danas, posle više od veka i po na prostoru kostolačkog ugljenog basena vrše se pripreme za otvaranje novih nalazišta i očekuje puštanje u rad novih kapaciteta, među kojima su i prva postrojenja koja će struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije.

Obeležavanju Dana rudara prisustvovao je i generalni direktor EPS-a, Dušan Živković koji je čestitao praznik i zahvalio se za požrtvovan rad i posvećenost u različitim vremenskim prilikama, od izgradnje prvih blokova do trenutka kada se očekuje završna faza i puštanje u rad bloka B3 termoelektrane u Drmnu.

Živković se u obraćanju osvrnuo i na tranziciju energetskog sektora kroz ulaganja u obnovljive izvore energije i izgradnju kostolačkog vetroparka i solarne elektrane.

„Verujem da ćemo do godine u ovo vreme takođe biti svedoci puštanju u radi i ta dva postrojenja, tako da će Kostolac naredne godine u ovo vreme imati preko 500 megavata novoinstalisanih kapaciteta. Time ćemo doprinositi i dalje proizvodnji električne energije i razvoju ovog regiona”, istakao je Živković.

Dodao je da je bez obzira na sve izazove, današnje vreme nudi priliku da se radom, znanjem i voljom za promenama unapredi poslovanja i dostigne zajednički cilj, a to je moderan i uspešan EPS.

Takođe, generalni direktor EPS-a je zaključio da su potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora u ponedeljak stvoreni uslovi za srednjoročnu stabilnost proizvodnje električne energije, statusa zaposlenih i boljeg vremena koje predstoji.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je u osvrtu na istoriju rudarenja u Kostolcu rekao da je teško proceniti koliko je porodica othranjeno zahvaljujući rudniku. Istakao je važnost i značaj svih zaposlenih u sistemu eksplatacije uglja i proizvodnji električne i toplotne energije.

Inženjer rudarstva iz TE-KO Kostolac Miloš Suzić podsetio je na svojevremeno nemerljiv doprinos rudnika u Starom Kostolcu industrijaliziji Srbije i ukazao da je proizvodnja uglja na kopu Drmno stabilna, uz tehnologiju koja se ubrzano modernizuje i automatizuje.

„Naša posvećenost ovom poslu prožeta je i novim energetskim kapacitetima, pre svega novoizgrađenim blokom B3, koji je važna poluga razvoja cele zemlje, ali i zelenom energijom izgradnjom vetroparka i solarne elektrane”, rekao je Suzić.

Kako je istakao „svako vreme nosi nove izazove, a izazovi sadašnjeg su tehnološka modernizacija, stabilna proizvodnja i sigurno snabdevanje električnom energijom građana Srbije“.

Vence su na staro rudarsko okno danas položili generalni direktor EPS-a Dušan Živković, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević i Stefan Srbljanović, šef kabineta ministarke rudarstva i energetike Milan Novaković. predstavnici Ogranka TE KO Kostolac, sindikata kostolačkih termoelektrana i kopova, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

Na obeležavanju Dana rudara priređen je kulturno-umetnički program projekta “Moja Srbija”.

Prisutni su mogli da pogledaju i izložbu fotografija i razglednica koje ilustruju bogatu istoriju proizvodnje uglja i električne energije u Kostolcu.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend