0

Naslage leda mogle bi štititi takve oblike života od ultraljubičastog zračenja Sunca zbog kojeg je na površini Marsa život gotovo nemoguć, piše britanski Independent.

Ali, nova studija ukazuje na to da bi se takvi oblici života trebali nalaziti dovoljno duboko, u dovoljno debelom sloju leda koji bi ih štitio od ultraljubičastog zračenja, ali bi istovremeno morali biti smešteni dovoljno plitko kako bi primili vidljivu svetlost zbog fotosinteze.

U sklopu studije naučnici su napravili model da bi im pokazao postoji li takva tačka s obzirom na prašinu i vrstu leda koja se nalazi na Marsu.

U zavisnosti od procenta prašine koju led sadrži, područje u kojem bi mogao opstati život nalazilo bi se između pet i 38 centimetara dubine, a da je led čišći nastanjiva bi zona bila i veća – na dubini od 2,15 do 3,10 metara dubine.

Prašina unutar leda povremeno bi otapala led, što znači da bi bilo dovoljno tekuće vode koja bi doprinela fotosintezi potrebnoj za preživljavanje takvih oblika života.

Istraživači upozoravaju da nova studija ne znači da oni zaista i postoje u tim ledenim područjima, ali smatraju da bi ih tamo najpre trebalo tražiti.

Pozivaju kolege da to ubuduće postane ključna lokacija u potrazi za životom na Marsu jer bi se moglo raditi o najdostupnijem mestu za njegov pronalazak.

Članak pod nazivom ‘Potencijal za fotosintezu na Marsu unutar snega i leda’ objavljen je u časopisu Nature Communications Earth & Environment.

ilustracija Pixabay

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Novije
Starije Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend